• Кошик порожній!

Приймаємо дзвiнки

Пн-Сб: з 10:00 - 18:00
  • Кошик порожній!

Який вибрати гарпун? Розжарений або звичайний?

 

Багато з нас стоять перед вибором, а який вибрати гарпун розжарений або звичайний? По народному - харчова нержавійка. І той і інший гарпун придатний для підводного полювання! І в одному і в іншому є свої плюси і мінуси! Не розжарений гарпун робиться зазвичай з нержавійки - 321AISI. Розжарений гарпун правильно гартується, але і відповідно правильно відпускається, при цьому залишається ідеально рівним.

Де ж їх краще застосовувати і для яких полювань вони придатні?

Якщо ж полювати не на велику рибу, то для таких полювань обидва гарпуна будуть придатні.

При полюванні на середню рибу вагою від 8-10 кг, наприклад таку, як сазан, сом, є ймовірність погнути звичайний гарпун. Гарпун зазвичай гнеться в тих випадках, якщо невдало пригарпунити рибу, наприклад, до того ж корча, або якщо постріл стався уздовж спини й прибив її до дна, то при старті риби нерозжарений гарпун зазвичай набуває невеликий вигнутий вид. Але це не біда! Так як звичайний гарпун можна вирівняти в лічені хвилини на коліні і продовжувати далі полювання! Розжарений же практично в таких випадках залишається завжди рівним!

При полюваннях на велику рибу вагою наприклад від 20-40 кг, на того ж сазана або сома, при їх старті є ймовірність погнути навіть розжарений гарпун правильного гарту! Розжарений гарпун практично неможливо вирівняти об коліно під водою. І якщо немає запасного гарпуна, то полювання припиняється. Зазвичай його вирівнюють за допомогою верстата з лещатами. А звичайний не розжарений гарпун можна тут же вирівняти, нехай не зовсім ідеально і продовжувати полювання!

Якщо взяти полювання на трофейну рибу, того ж сома, то до нього треба поставитися з ретельним підходом. При такому полюванні у розжареного гарпуна виникає ризик зламатися. Загартована сталь тверда, але, на жаль, тендітна. Звичайний гарпун зігнеться в бублик, але не дасть трофею піти!

Якщо полюєте в каменях, то краще використовувати розжарений гарпун правильної гарту, витриманий за всіма технологіями. По-перше він не зламається при ударі об камінь і не погнеться як звичайний, а по-друге, менше буде тупитися при ударах, як той же звичайний. На ринку є гарпуни розжарені для гумових рушниць з дуже правильним загартуванням - золота середина між твердістю і в'язкістю, що дає їм переваги. Якщо такий гарпун не перевантажувати, то він буде працювати по типу пружини без деформації. А якщо перевантажити, то буде гнутися і не ламатися. Ціна хорошого правильно загартованого гарпуна буде на порядок дорожча, ніж сирого!

Для морських полювань в скелях краще буде використовувати розжарений гарпун, так як важливою частиною є точність бою. При тривалому застосуванні звичайного гарпуна в слідстві не одного рихтування на ньому з'являються нерівності, які будуть впливати на політ гарпуна. Гарпун буде летіти менш рівно, ніж розжарений.

 

Паша:

З практики можу додати, що при застряганні гарпуна в коренях, які під шаром мулу або піску, з яких дістати гарпун вкрай складно, сирий гарпун можна спецом зігнути і тут же вирівняти (що і було зроблено), щоб дістати. А розжарений точно зламався б. Ще чув, що для рушниць з пневмовакуумними надульниками використовуються тільки розжарені гарпуни - це кожен для себе вирішує сам.

Дмитро Фомкін:

Згоден, для пневмовакуумного надульника потрібно тільки розжарений гарпун, так як він не дряпається, як звичайний, і не псує гумову ніжну манжету, яка при викривленому і написаному гарпуні піддається зайвому зносу.

А купити гарпуни можно ТУТ

Олег:

Штир гарпуна буває з рискою (проточкою) і цілісним. Виходячи з цього і підбирається потрібний по твердості штир гарпуна. А умови полювання або стрільби по підводним мішенях теж вносять свої корективи. Рихтування ж штиря гарпуна або самого гарпуна вимагає деяких знань. Гарпун - це наконечник + штир + цанга. Бувають штирі і як цілісний гарпун. Відповім при необхідності на всі питання.

Паша:

Я вже давно прийшов до висновку, що для мене потрібен тільки розжарений... На арбалеті розжарені завжди стояли і ніколи не доводилося замислюватися про те, збережу я гарпун або його в трубочку скрутить після пострілу, а коли придбав буржуйку-трофей - вона була укомплектована гарпуном з нержавійки (тут я з перших полювань відчув різницю).

Далеко не завжди можна відрихтувати "сирий" гарпун в "польових" умовах ( "на коліні") - наприклад, коли зігнутий він десь в районі наконечника (просто не вистачає важеля). "Сирий" гарпун доводилося витягувати з дна дуже акуратно (у напрямку пострілу) на дотик, так як, наприклад, підстрелена у дна щука піднімає такий мутняк, що не видно рук. Коли нарешті прийшов замовлений мною розжарений гарпун - це просто як пересісти з запорожця на іномарку. Я знову забув про камені, забув про рихтування, забув про неточний постріл з вини зігнутого гарпуна... Звичайно, на плоті пристебнуті про всяк випадок 2 старих "сирих", але зі зрозумілих причин вони залишаються в довічному резерві - тому, що добре загартований гарпун практично вічний. Загалом, як я написав вище - мій вибір розжарений гарпун.

Гість:

До всього треба підходити з головою! Розжарений 6,5мм гарпун - соломинка для трофейного сома! Розжарений 8мм гарпун - відмінна річ на трофей, поки трофей його НЕ зігне! Технологія розжарювання гарпунів у майстрів і заводське розжарювання можуть відрізнятися! Як правило, нержавіючі гарпуни з нібито відмінним розжарюванням, «прижарені» тільки в поверхневому шарі! Сом в 50 кг зігне такий гарпун і вирівняти його на коліні вам буде не під силу! Ті ж гарпуни, які прожарені на весь шар, необхідно перевіряти на мікротріщини після пострілів по камінню в пісочку! При зарядці під згинаючим руками навантаженням може статися небезпечний злам! Такі гарпуни містять багато заліза і схильні до корозії! Полюю багато років з відносно сирими калібруваннями! Рихтував прямо у воді і продовжував полювання!

Коментарі

Ще ніхто нічого не написав, ви можете стати першими!

Написати коментар [відмінити відповідь]