Перед тим як вибрати ніж для походу, потрібно визначитися з його завданнями, для яких цілей ми його беремо. Якщо нам, наприклад, потрібний ніж-сокирка, щоб він виконував функцію ножа і щоб можна було щось порубати, потрібно вибирати ніж великих розмірів з клинком більше 13см і стратосферою. Цей ніж нам допоможе рубати, а також різати. У нього має бути не тонке зведення від 0.5мм і вище, у нього повинні бути не високі спуски.
Якщо ніж потрібен не для рубки, треба брати ніж 10 см і вище, але не більше 13 см. Потрібно звернути увагу на будову клинка, яке має бути зведення. Для чого потрібні спуски на ножах? Якщо в ножі присутній скандії спуск, ці спуски робилися для стругання деревини, ними дуже зручно входити в дерево. Але з таким строєм клинка ножі не дуже добре ріжуть продукти. Якщо ніж зі зведенням конфікс - опукла лінза, тобто спуск не прямий, а з опуклою кривизною. Ці ножі досить добре ріжуть деревину, а також і продукти. Є ще ножі з вигнутою лінзою, більшою мірою вони призначені для різання м'яса. Її можна зустріти в обробних і в мисливських ножах.
Якщо ми хочемо вибрати ніж для різання продуктів, то потрібно вибрати ніж з тонким зведенням і прямими спусками від обуха. Ці ножі будуть краще різати продукти, ніж попередні, якщо в таких ножах обух буде не дуже товстий. Оптимальна товщина обуха від 3-4,5мм. Ножі з товщиною таких клинків зламати практично неможливо.
Конструкція ножа. Є 2 основних види конструкцій:
- Фултанг - це означає, що хвостовик в ножі повнорозмірний і йде через всю рукоятку. Ці ножі дуже міцні.
- Наскрізний монтаж - ці ножі теж досить таки міцні.
Матеріали рукояті ножів:
- Пластик. Його не треба боятися, він досить таки міцний і надійний на брендових ножах, його поламати буде важко.
- Дерев'яні. Така рукоять для універсального ножа не дуже хороша. Рукоять, щоб була надійною і міцною, повинна бути правильно оброблена.
- Текстоліт або G-10 і мікарта. Ці матеріали не бояться вологи і морозів.
Сталі ножів можуть бути:
- З нержавіючої сталі - такі ножі не ржавіють і довго служать.
- З вуглецевої сталі. Ножі з такою сталлю добре точаться і в середньому довше тримають заточку, ніж з нержавіючої сталі, а також дуже міцні на злам. Їх єдиний недолік вони іржавіють. Такі ножі вимагають до себе певного догляду за ними. Витирати насухо їх відразу після їх використання і потрібно змащувати їх.
Для зручності носіння ножа, потрібно брати ніж з ножнами. 3 види ножен:
- Шкіряні ножни для ножів
- пластикові ножни
- Кайдексні ножни
Перед покупкою, ще варто звернути увагу на те, щоб ніж добре тримався в ножнах для запобігання його втрати.